zondag 28 februari 2010

Animatiefilpmje van Rima StainesDe veelzijdige kunstenares Rima Staines maakte dit animatiefilmpje voor de track 'The fish and the doll' van het album 'The One two Bird And The Half Horse', uitgebracht in 2009 en gezongen door Russudan Meipariana.

Als je tijd hebt, kijk dan eens op Rima Staines' blog The Hermitage. Je komt er in een boeiende, sfeervolle, Keltische, nomadische wereld terecht.

Ik wil hier nog even bij vermelden dat ik de link heb ontdekt op de blog New Times Arrived.

dinsdag 23 februari 2010

Modeltekenen - 20/01/2010

Deze tekeningen zaten al verloren in mijn map.
De opdracht in de academie was het model te tekenen met kleurpotloden. Tekeningen van David Hockney werden als voorbeeld getoond.

35 cm x 60 cm

donderdag 18 februari 2010

Het portret van Mona Lisa

"Heel fijne gesso sottile, gebrand gips met een paar aanpassingen van mezelf. Eerst komt het witte populierenhout. Daar wordt dan goed linnen op gelijmd om een ondergrond voor de gesso te creëren. Daarna wordt het heel glad gemaakt, als ivoor. Als het droog is, breng ik de schets erop over. ... Ik prik gaatjes in de cartone, maak die vast op het paneel en strooi er houtskoolpoeder over uit. Op die manier gaat het heel snel. Dan beginnen we met schilderen. En dat zullen we de volgende keer dat we elkaar ontmoeten doen, als het lot dat toestaat." Hier spreekt Leonardo Da Vinci tot Madonna Lisa.

Dankzij het meeslepende verhaal, Het portret van Mona Lisa van Jeanne Kalogridis, kwam ik alweer veel te weten over het bloeiende 15de eeuwse Firenze, de schatrijke de Medici's en hun liefde voor kunst. Alles wordt zeer zintuiglijk beschreven.

Zo hing in de slaapkamer van Lorenzo il Magnifico een meesterwerk van Paolo Uccello, de slag om San Romano. Uccello was één van de pioniers op gebied van perspectief.

In het buitenverblijf van de Medici's hing o.a La Primavera van Sandro Botticelli.
Het boek verhaalt vooral over de strijd tussen de kerkelijke macht en de wereldlijke macht om Firenze. Een zeer markant figuur in die strijd is de dominicaanse monnik Fra Girolamo Savonarola. Hij beschouwt zichzelf als profeet van God en is de mening toegedaan dat wereldse kunst en rijkdom verderfelijk is. Hij wordt daarin gesteund en gemanipuleerd door de rivalen van de Medici's, de Pazzi's, zolang het hen uitkomt. De Medici's hebben verschillende kunstwerken in veiligheid moeten brengen.

Een schitterend historisch verhaal vol van intriges, manupilatie, chantage en passie als rode draad.

Het hoofdpersonage is de jonge Lisa di Antonio Gherardini of Madonna Lisa. Zij leert Leonardo Da Vinci kennen bij De Medici's. Da Vinci speelt een heel belangrijk rol in dit verhaal, als spion van De Medici's en als schilder. Met dit verhaal van Jeanne Kalogridis wordt het mysterie rond het schilderij de Mona Lisa plausibel verklaard.

Een supergoed boek!

dinsdag 9 februari 2010

El GrecoOp 23 februari zullen we met de klas kunstgeschiedenis naast Frida Kahlo y su mundo eveneens de tentoonstelling El Greco kunnen bekijken. Deze tentoonstelling loopt nog tot 9 mei in BOZAR te Brussel.

Frida Kahlo y su mundo

Op 23 februari gaan we met de klas kunstgeschiedenis naar de tentoonstelling Frida Kahlo y su mundo in Bozar , het Paleis voor Schone Kunsten. Te zien tot 18 april.

dinsdag 2 februari 2010

E. Motion Graphique in Lille (Rijsel)
Zondag 31 januari bezochten we met enkele studenten van de tekenacademie de tentoonstelling E. Motion graphique: du dessin ancien à l’animation contemporaine, in het Palais des Beaux Arts te Lille.

Historische schetsen uit de eigen collectie werden afgewisseld met hedendaagse videobeelden. Een aantal van deze schitterende tekeningen zijn te zien op de site van het museum.

Een boeiende expositie, vooral de eerste delen met naaktstudies, portretten, drapages. De landschappen en mythen spraken me minder aan.

Uiteraard maakten we die dag ook een wandeling door de stadskern van Rijsel. In Vlaanderen spreken we nog steeds van Rijsel i.p.v. Lille. In de middeleeuwen behoorde Ter IJssel (op het eiland) of L'Ile tot het graafschap Vlaanderen. In Frankrijk zelf spreekt men van Lille Flandres.

Het was een boeiende dag!

Hieronder enkele sfeerbeelden.