donderdag 18 februari 2010

Het portret van Mona Lisa

"Heel fijne gesso sottile, gebrand gips met een paar aanpassingen van mezelf. Eerst komt het witte populierenhout. Daar wordt dan goed linnen op gelijmd om een ondergrond voor de gesso te creëren. Daarna wordt het heel glad gemaakt, als ivoor. Als het droog is, breng ik de schets erop over. ... Ik prik gaatjes in de cartone, maak die vast op het paneel en strooi er houtskoolpoeder over uit. Op die manier gaat het heel snel. Dan beginnen we met schilderen. En dat zullen we de volgende keer dat we elkaar ontmoeten doen, als het lot dat toestaat." Hier spreekt Leonardo Da Vinci tot Madonna Lisa.

Dankzij het meeslepende verhaal, Het portret van Mona Lisa van Jeanne Kalogridis, kwam ik alweer veel te weten over het bloeiende 15de eeuwse Firenze, de schatrijke de Medici's en hun liefde voor kunst. Alles wordt zeer zintuiglijk beschreven.

Zo hing in de slaapkamer van Lorenzo il Magnifico een meesterwerk van Paolo Uccello, de slag om San Romano. Uccello was één van de pioniers op gebied van perspectief.

In het buitenverblijf van de Medici's hing o.a La Primavera van Sandro Botticelli.
Het boek verhaalt vooral over de strijd tussen de kerkelijke macht en de wereldlijke macht om Firenze. Een zeer markant figuur in die strijd is de dominicaanse monnik Fra Girolamo Savonarola. Hij beschouwt zichzelf als profeet van God en is de mening toegedaan dat wereldse kunst en rijkdom verderfelijk is. Hij wordt daarin gesteund en gemanipuleerd door de rivalen van de Medici's, de Pazzi's, zolang het hen uitkomt. De Medici's hebben verschillende kunstwerken in veiligheid moeten brengen.

Een schitterend historisch verhaal vol van intriges, manupilatie, chantage en passie als rode draad.

Het hoofdpersonage is de jonge Lisa di Antonio Gherardini of Madonna Lisa. Zij leert Leonardo Da Vinci kennen bij De Medici's. Da Vinci speelt een heel belangrijk rol in dit verhaal, als spion van De Medici's en als schilder. Met dit verhaal van Jeanne Kalogridis wordt het mysterie rond het schilderij de Mona Lisa plausibel verklaard.

Een supergoed boek!

7 opmerkingen:

 1. Hi Annie,
  heel erg bedankt voor deze tip! Ik ga het boek aanschaffen. Allereerst hou ik van verhalen over deze tijd en ten tweede duikt de Mona Lisa geregeld op in mijn leven. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Monica: Zeker lezen, je zult verschillende uren zoet zijn, maar het loont de moeite. Mona Lisa duikt geregeld in je leven op? Mooi onderwerp voor je blog:-) Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello Annie, De Medici,Florence,Titiaan en de pest,het leest zo lekker vlot weg,met de glimlach van de meester als bladdecoratie. Bedankt voor de aansporing tot reactie! groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Annie,

  Kan je dit boek ook uitlenen in de bib bij jou, Denk dat ik dat verhaal wel eens wil uitdiepen.

  grtjs,
  Daniel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Annie,
  ik wens voor goed weekend
  0___0
  Groeten
  Paulo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Willy: Bedankt om een reactie te plaatsen. Heb jij het boek al gelezen? Tot woensdag op de academie!

  @Daniël: Ja, bib Wetteren heeft dit boek in zijn collectie. Het is een aanrader! Tot woensdag op de academie!

  @Bondearte: Ook voor jou een fijn weekend!! Hugh!

  BeantwoordenVerwijderen