zaterdag 20 juni 2009

Gezien in de spiegel42 cm x 59 cm

Dit zelfportret heb ik al een tijdje geleden gemaakt. De schildersezel stond voor de spiegel in de badkamer. Mijn huisgenoten en ik herkennen mij er in. Mijn dochter zegt wel dat mijn ogen in het echt anders zijn. En ondertussen is mijn haar kort geknipt.

16 opmerkingen:

 1. Hoe dan ook,een goede tekening.Groetjes,Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Sandra and Elisabeth: Thank you for the nice words!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken je gezicht niet, maar de tekening is mooi!

  Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Annie,

  Heel mooi getekend, en ja , je dochter heeft wel gelijk. wat ik over zelfportretten te zeggen heb is het volgende : een groot kunstenaar zoals Vincent Van Gogh is eigenlijk de kunstenaar die een voorbeeld is wat zelfportretten schilderen betreft. Nu moet je eens verschillende foto s van deze schilderijen naast elkaar leggen en vergelijken.Je zal zien dat het echt verschillende gezichten zijn. Maar het speciale is dat de ogen steeds de ogen van Vincent Van Gogh zijn. De manier van kijken, de uitdrukking in de ogen zijn zo eigen aan die persoon, dat hij hierdoor op alle schilderijen herkenbaar is als Van Gogh en alleen als Van Gogh.
  En dat is nu juist het moeilijke aan een zelfportret dat je niet kan blijven observeren terwijl je een lijn of de verf op je papier of doek zet, men is zo vlug die eigenheid kwijt die je hebt in de ogen van ieder mens. De tijdspanne tussen de blik naar de spiegel en in je eigen ogen zien en dan die fractie van de seconde er tussen dat men de lijn moet zetten die juist is , wel die fractie duurt al te lang . Men zou de ogen bijna van een eigen foto moeten aftekenen in plaats van op een spiegel denk ik. Ik heb het ook al zo vaak geprobeert met een spiegel en 'tis zo moeilijk dat ik er momenteel niet meer aan begin. Denk dat ik eens een zelfportret zal tekenen vanaf een foto, meschien lukt het me dan wel.
  Voila, mijn idee over zelfportretten, maar laat je door mijn preek niet overdonderen hé, en teken rustig verder Annie, je bent een goede en getalenteerde kunstenares hoor.
  De groeten, Daniël Gustaaf D.C.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I suspect the Google translation of what you wrote is way off, but if I understand correctly, this is a self-portrait. Very well done.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Daniël Gustaaf: Ik vind het sympathiek dat je zo veel tijd neemt om een gans verslag achter te laten;-) Als ik een boek van Van Gogh in mijn handen heb, zal ik zijn portretten eens vergelijken. Bedankt! En tot woensdagavond op het etentje in de academie, hé.

  @Brenda, Juan Carlos, Jean, Galina: Thank you for your sympathie! Regards. Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hi sweet Annie . this work , in particular , with this air feeling bilding the image ,is a dream i intend to reach one day .thanks for what you said about my work .i loved that one on the nes paper too .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lovely drawing and I love the exprssion.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beautiful work!
  y dificil tema el de hacer un autoretrato, Felicitaciones!
  Saludos
  Vanina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Caio: That's the advantage of blogs. We communicate with other people's drawings and learn from them. Nice!

  @Lindsay and Vanina: Thank you! It isn't easy. I have self-portraits I don't dare to publish;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Extraordinàrio!!! me ha gustado tanto que no he querido perder tiempo en traducir mi escrito!! sin dudarlo, ya soy seguidor tuyo. Pero de los de verdad.

  Mis mas sinceras felicitaciones!!

  Cesc

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Cesc: Thanks a lot for your nice comment and for following my blog. Welcome.

  BeantwoordenVerwijderen